niedziela, 21 listopada 2021

Nasze zmysły

             Monika Gryglicka

  Smak

" Smak jest dosyć skomplikowanym zmysłem,

a w zasadzie określeniem kilku zmysłów.

Być może znasz coś takiego jak mapa języka,

gdzie widać które części odpowiadają za 

odczuwanie kolejno słodkiego, słonego, 

kwaśnego i gorzkiego smaku.


 Dotyk

Dotyk, tutaj dopiero zaczyna się zamieszanie.

Działanie zmysłu dotyku można wytłumaczyć

w prosty sposób: zakończenia nerwowe na 

naszym ciele rejestrują informacje np. na palcu

i przenoszą je do mózgu, dzięki któremu

uświadamiamy sobie, że czegoś dotykamy.

Dalej idzie za tym ewentualna identyfikacja

czego dotykamy.


Wzrok

Wzrok składa się z dwóch oddzielnych

zmysłów i nie chodzi tu o dwie gałki oczne.

Oddzielne receptory odpowiadają za

widzenie kolorów i rozpoznawanie jasności.


Słuch

Słuch, który tak jak wzrok reaguje na bodźce

fizyczne,umożliwia nam słyszenie dźwięków

niesionych różnymi środkami, jak powietrze

czy woda. Jak może niektórzy wiedzą, uszy nie 

służą jedynie do przechwytywania fal dźwiękowych,

ale również do utrzymania równowagi. Za to

odpowiada błędnik kostny, część ucha wewnętrznego.


Węch

Powonienie, czyli zmysł węchu, podobnie

jak smak, polega na przetwarzaniu reakcji

chemicznych. Oprócz rozpoznawania zapachów

otoczeni, bierze udział w odczuwaniu smaków

podczas jedzenia i picia. Zauważ, że podczas kataru,

ulubione jedzenie nie smakuje już tak dobrze ".

                                                                     Fot. z int.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz