Monika Gryglicka
Smak
" Smak jest dosyć skomplikowanym zmysłem,
a w zasadzie określeniem kilku zmysłów.
Być może znasz coś takiego jak mapa języka,
gdzie widać które części odpowiadają za
odczuwanie kolejno słodkiego, słonego,
kwaśnego i gorzkiego smaku.
Dotyk
Dotyk, tutaj dopiero zaczyna się zamieszanie.
Działanie zmysłu dotyku można wytłumaczyć
w prosty sposób: zakończenia nerwowe na
naszym ciele rejestrują informacje np. na palcu
i przenoszą je do mózgu, dzięki któremu
uświadamiamy sobie, że czegoś dotykamy.
Dalej idzie za tym ewentualna identyfikacja
czego dotykamy.
Wzrok
Wzrok składa się z dwóch oddzielnych
zmysłów i nie chodzi tu o dwie gałki oczne.
Oddzielne receptory odpowiadają za
widzenie kolorów i rozpoznawanie jasności.
Słuch
Słuch, który tak jak wzrok reaguje na bodźce
fizyczne,umożliwia nam słyszenie dźwięków
niesionych różnymi środkami, jak powietrze
czy woda. Jak może niektórzy wiedzą, uszy nie
służą jedynie do przechwytywania fal dźwiękowych,
ale również do utrzymania równowagi. Za to
odpowiada błędnik kostny, część ucha wewnętrznego.
Węch
Powonienie, czyli zmysł węchu, podobnie
jak smak, polega na przetwarzaniu reakcji
chemicznych. Oprócz rozpoznawania zapachów
otoczeni, bierze udział w odczuwaniu smaków
podczas jedzenia i picia. Zauważ, że podczas kataru,
ulubione jedzenie nie smakuje już tak dobrze ".
Fot. z int.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz